Et miljøvennlig alternativ?

Forside bærekraft
De fleste vet at det mest bærekraftige man kan gjøre, er å bruke de klærne man allerede har. Må man kjøpe noe nytt, burde man forsikre seg om at det man kjøper eller lager er av god kvalitet, kan vare i årevis og kanskje til og med gis videre.

Bærekraft og vårt garn

Det sies at vi mennesker har i snitt 359 klesplagg hver i skapet vårt, og at hele 8% av disse er ubrukt. Det er 28 ubrukte plagg i alle garderober.

Strikkere og håndverkere er i en unik stilling. Vi legger mye tid og kjærlighet ned i plaggene vi lager, og derfor tar vi ofte bedre vare på dem også. Ull har kvaliteter som nøytraliserer lukt, og dermed trenger det å vaskes sjeldnere enn andre klær. Å henge plagget ut til lufting kan gjøre at ullen lukter friskt igjen og er klar til å brukes på nytt. Dette er med på å gjøre at garderoben du bruker så lang tid på å skape, varer.

Vi jobber for å lage garn som varer, forsterket med naturfibrene lin og silke. Selv om du eller generasjonen etter ikke klarer å slite ut det du lager, så vil naturen klare å bryte ned fibrene til slutt. Vi må bruke plaggene våre mer, vaske dem sjeldnere og investere i god kvalitet. Det er dette som er virkelig bærekraftig

Norsk Kvit Sau er opprinnelig avlet frem for at ullen skal være best mulig til tekstilproduksjon, men med årene har ullen blitt mindre viktig og kjøttet er blitt hovedfokuset for sauebøndene. Dette vil si at ull nå er et bi-produkt av sauehold, og sauer må klippes for å kunne leve et godt liv, så hvorfor ikke benytte seg av ullen?

Alle bøndene som leverer ull til oss følger lovene for dyrevelferd. Dette er et strengt lovverk som er på plass for at sauene skal ha et godt liv. Ikke bare er det viktig for oss at sauene som skaper ulla vår har et godt, sunt liv. Vi får bedre ull av det, og dere får finere garn.

De aller fleste norske sauer beiter ute i skog og mark i sommerhalvåret, der bidrar de til å hindre gjengroing av kulturlandskap. Norsk ull er ekstra holdbar nettopp fordi sauene går ute i skog og mark, der blir ullen nemlig utsatt for kvister og møkk. Den blir slitesterk og holdbar fordi den må være det. Dette gjør norsk ull mer varig enn mye annen ull, men det gjør også at noen opplever at det klør litt mer.

En annen viktig bærekraftig side ved norsk ull er at den er kortreist. Men hvordan skiller dette seg fra mye annen ull på markedet?

Et garnnøste av for eksempel merinoull eller alpakka, starter reisen sin i Australia eller Peru. Der blir sauene og alpakkaene klipt. Fra Australia eller Peru blir ullen vanligvis sendt videre til Kina, hvor den blir kardet og spunnet, før garnet sendes videre til Italia hvor de farger det. I beste fall blir det sendt videre til Norge herfra, men for å spare noen øre kan det ofte bli sendt videre til et annet land for å bli spolt opp på nøster. Til slutt sendes det til det "norske" varemerket for å få på seg merkingen og først da er det klart til din nærbutikk.

Med vårt garn er produksjonsveien ganske ulik. Her starter vi reisen ofte på Østlandet hvor sauene beiter ute i skog og mark. Den nyklippede ullen sendes til Gol hvor den sorteres, og så sendes det direkte til oss. Vi vasker, karder, kammer, spinner, farger, tvister og nøster alt under ett tak på 180 kvm., før det sendes direkte til deg.

Men hvorfor er kortreist ull så viktig for å ta vare på miljøet?

Globalt utgjør transport mellom 15-20% av alle utslipp i året. I Norge står det for nesten en tredjedel. Ved å velge lokale produsenter og unngå garn som har reist hele verden rundt, kan man som strikker gjøre en innsats for miljøet.

Ved å kjøpe lokalprodusert garn med ull fra norske sauer er man med på å skape arbeidsplasser. Trygge, gode arbeidsplasser med gode rettigheter, sikkerhet tatt på alvor og anstendig lønn.

Ved å bruke kortreist, norsk ull er du med på å skape plagg som varer, vær stolt av at du kjøper norsk ull, og vær stolt av hva du skaper!

Du kan med andre ord som kunde hos oss være med på å skape en god fremtid bøndene, miljøet og fremtidige generasjoner og ikke minst, deg!