Ullens vandring gjennom spinneriet

Spinn forside
Få et unikt innblikk i hvordan ullen behandles gjennom spinneriet vårt, hele veien fra råull til ferdig strikkegarn.

Store sekker med skitten, men velsortert ull kommer til oss og er klar til å begynne vandringen til å bli garn. Først veies det til riktig mengde som skal vaskes per maskin. Det blir brukt en effektiv såpe som sparer noe av fettlaget i ulla, samt fjerner skitt og møkk. Ren ull fordeles utover hønsenettingen i tørkeskapet, og blir der til det tørker.

Tørking av ull

Maskinene står på rader i lokalet hvor de mates i den ene enden, og sender ulla ut i den andre enden der en ny maskin venter for å ta med ulla til neste rad, videre i prosessen.

Første maskinen er en åpner. Råulla blir sendt inn i den ene enden og igjennom maskinen blir korte og grove hår, gress og møkkrester sortert ut. Et teppe av luftig og myk ull samles som et ullhav på den andre siden. Noen ulltyper må gjennom denne maskinen flere ganger, og attpåtil gjennom en lignende maskin etterpå, mens de fleste andre kan gå rett til karderen.

Karderen vår tar disse ullskyene og karder dem. For å gjøre det, veies ulla automatisk og fordeles jevnt på en mater før det sendes gjennom en flere tonn sylinder hvor det kommer ut som en evig lang pølse på den andre siden. Her blir de siste grove hårene sortert ut, og ulla vi ender opp med har dermed bare de aller mykeste og beste fiberene igjen.

Når ulla henger sammen på denne måten er vi godt på vei. Flere pølser blir sendt gjennom kammemaskinen samtidig som de blir strukket ut. Dette gjøres for å kamme fiberne i samme retning, og få ulla til å henge bedre sammen. Sluttresultatet på garnet blir mye mykere av dette, og man unngår unødvendig kløe. Her må man passe godt på vel og merke, for pølsa kan ofte ryke hvis ulla blir for statisk eller man blir litt for ivrig med antistatisk-flaska. Det er ikke alltid lett å si hvorfor det ikke fungerer, men vi kaller bare denne maskinen «moody». Her kjøres ulla gjennom flere ganger før den sendes videre til spinnemaskinen.

Ulltrådene går inn i kammeren

Felles for «moody» og spinnemaskinen, er at riktig luftfuktighet er en sentral faktor for om trådene ryker eller ikke. Luftfuktere står stort sett på hele dagen, og det skal ikke mer til enn at garasjeporten inn til låven står åpen noen minutter før man må skru ned hastigheten på maskinene.

I spinnemaskinen blir de luftige pølsene strukket og spunnet rundt seg selv til en tynn tynn tråd. Tråden snurres på en «cone», hvor den gjerne kan hvile en stund. Her er vårt første garn ferdig- LilleOslo, som er en éntråds garntype, er klar til å hespes opp og evt farges.

Spinnemaskinen

Tykkere garn består gjerne av flere av disse trådene. Da tvinnes ønsket antall tråder sammen på nye cone’s. Her endrer vi bare innstillingene på spinnemaskinen, og henter hjelp fra et annet stativ for å holde styr på alle cone’sene som skal tvinnes sammen. Ettersom timene går, fylles nye cones med flertråds garn og du kan begynne å tenke på hvilket mønster du skal strikke neste gang.

Nå gjenstår bare et siste stort og viktig stop, farging. Da festes det fargetråder på hver hespe før det bløtlegges i en stor balje. Gassbrenneren skrus på og vannet i krabbegryten varmes opp. Fargepulver veies med omhu, og blandes i krabbegryten. Her kan det være plass til rundt 20 nøster i hver batch, som får trekke til seg farge. Hespene skylles godt før de henges til tørk.

Farging av garnet

Nå er garnet helt ferdig, etiketter kan settes på før de pakkes ned og sendes til deg...

Skrevet av Juliane Ottersen