Hva er nupping?

Forside
Et kjent problem for strikkere, er plagg som nupper. Hvorfor skjer det og hva kan man gjøre for å bli kvitt det?

Nupping skjer når garnet slipper fra seg de korte, overflødige fibrene. Når disse løse fiberne blir gnidd mot hverandre, rulles de sammen til små kuler, eller det vi også kaller nupper. Nupping er altså helt naturlig, og det er ingen direkte sammenheng mellom kvaliteten på garnet og hvor mye det nupper. Det som er mer avgjørende er fibersammensettingen og hvordan garnet er produsert.

Spinner vi tråden hardt, vil fibrene sitte fast i snoen på tråden, men garnet vil kunne oppleves hardt og stivt. Er tråden spunnet løsere, vil noen fibre løsne lettere, men garnet vil oppleves mykere og luftigere.

Det er også slik at plagg nupper forskjellig, avhengig av en persons aktivitetsnivå, inneklima og generell bruk av plagget. Er du ofte varm, så kan dette føre til mer nupping da ull naturlig vil åpne seg for å slippe inn luft. Dette gjør at fiberne også løsner lettere. Friksjon vil også kunne føre til mer nupping. Om du beveger mye på armene vil det kanskje nuppe ekstra under ermene, og går du med en veske, kan remmen gi ekstra nupper ved friksjon. Hva vi har på oss over og under ullen kan vil påvirke nuppingen. For eksempel vil friksjon med syntetiske stoffer kunne gi ekstra nupping.

Vask før bruk

For å unngå nupping, bør du vaske plagget før du tar det i bruk. Dette gjør at trådene åpner seg og slipper noen av de korte fibrene. Vi anbefaler også å blokke plagget godt. Legg det våte plagget mellom to håndklær og press ut vannet ved å tråkke rundt på håndklærne. Bytt gjerne med tørre håndklær flere ganger. Deretter legger du det i riktig form og størrelse og lar det tørke flatt. Blokking gjør at garnet setter seg bedre, maskebildet blir jevnere og du kan også forme det slik du vil ha det. Det kommer en veiledning fra oss om ikke lenge på dette!

Nupper?
– fortvil ikke

Når man først har fått nupper, er det flere måter å fjerne disse på, og få plagget til å se ut som nytt igjen. Først og fremst vil vi anbefale å bruke en ullkam som man drar over plagget. Denne drar da med seg overflødige fibre og nupper. Man kan naturligvis også fjerne dem med hendene ved å dra dem forsiktig av. Vær obs på å ikke klippe eller barbere dem av, det skaper bare flere korte fibre som vil loe mer, i tillegg kan plagget fort bli mer stikkete.

Ullplagg slutter som regel å nuppe etter litt bruk, når de har gitt fra seg de overflødige fiberne.

Lykke til med plaggene dine og håper noe av dette kan være til hjelp!

Husk å ikke kaste fiberester i søpla. Hiv de heller utenfor stuevinduet slik at fuglene kan bruke det til å isolere reirene sine!

skrevet av: Anna Lund Skudsveen