Bærekraft og vårt garn

Det sies at vi i Norge har i snitt 359 klesplagg hver i skapet vårt og 8% av disse er ubrukt. Hvordan kan bruk av norsk ull bidra til bærekraftige valg?

Det aller mest bærekraftige man kan gjøre er å bruke det man allerede har og om man må ha noe nytt forsikre seg om at det man kjøper eller lager er i god kvalitet som kan vare i årevis og som kanskje kan gis videre.

Strikkere og håndverkere er i en unik stilling, hvor vi legger mye tid og kjærlighet ned i plaggene vi lager og dermed tar vi ofte bedre vare på det også. Ull har kvaliteter som gjør at den nøytraliserer lukt, og dermed trenger det å vaskes sjeldnere enn andre klær. Bare en liten luftetur ute så lukter det friskt og er klar til å brukes på nytt.

Vi jobber for å lage garn som varer, forsterket med silke. Så selv om du eller generasjonen etter ikke klarer å slite det ut vil naturen klare det.

Vi må bruke plaggene våre mer, vaske de sjeldnere og investere i god kvalitet.

Norsk Kvit Sau er avlet frem slik at ullen skal være best mulig til tekstilproduksjon, men med årene har ullen blitt mindre viktig og kjøttet er hovedfokuset. Dette vil si at ull er et bi-produkt av sauehold. Bønder har sauer for kjøttet, all den vakre ullen er rett og slett et biprodukt av kjøttproduksjon. Sauer må også klippes for å kunne leve et godt liv, så hvorfor ikke benytte seg av ullen?

De aller fleste Norske sauer beiter ute i skog og mark på sommerhalvåret, der stopper de terrenget fra å gro helt igjen. Norsk ull er ekstra holdbar nettopp fordi sauene går ute i skog og mark, der blir ullen nemlig utsatt for kvister og møkk, den blir slitesterk og holdbar fordi den må være det. Derfor blir høstulla, altså ullen som blir klipt etter sauen har vært ute hele sommeren så slitesterk.

Dette gjør at plaggene man lager av denne ullen kanskje kan klø litt, men den er mye mer slitesterk og holdbar.

I tillegg til alt dette er norsk ull en viktig kilde til bærekraftige tekstiler fordi det er kortreist. Men hvorfor er nettopp dette så viktig?

Et vanlig garnnøste, da typisk merinoull eller alpakka har startet reisen sin i Australia eller Peru, der blir sauene og alpakkaene klipt. Fra Australia eller Peru blir det vanligvis sendt videre til Kina, hvor ullen blir kardet og spunnet, før det sendes videre til Italia hvor de farger. I beste fall blir det sendt videre til Norge herfra, men for å spare noen øre kan det bli sendt videre til et annet land for å bli spolt opp på nøster før det sendes til produsent og videre til din nærbutikk.

Med vårt garn er produksjonsveien ganske ulik. Her starter vi reisen ofte på østlandet, deretter sendes det til Gol hvor det sorteres. Videre sendes det til oss. Vi vasker, karder, kammer, spinner, tvister og nøster alt under ett tak på 180 kvm. Før det sendes direkte til deg.

Men hvorfor er kortreist ull så viktig for å ta vare på miljøet?

Globalt utgjør transport mellom 15-20% av utslipp i året. I Norge står det for nesten en tredjedel. Ved å velge lokale produsenter og unngå garn som har reist hele verden rundt, kan man som strikker gi et lite bidrag til miljøet.

Men utslipp er ikke den eneste grunnen til at man burde velge lokale produsenter som produserer garn med norsk ull. Ved å kjøpe lokalt skaper man arbeidsplasser. Trygge, gode arbeidsplasser med fokus på rettigheter, HMS og lønn. Hva vet vi egentlig om arbeidsplassene og kravene til andre land?

Grunner til å velge norsk garn:

  • Holdbart – Det holder år etter år
  • Nedbrytbart – Når det er ferdig brukt vil det bli jord og tilføre næringsstoffer til jorden og skape nye beiteområder til andre sauer.
  • Benytte alle råvarene
  • Minimere transportutslipp
  • Skape lokale arbeidsplasser

Du kan med andre ord som kunde være med på å skape en god fremtid.